Er musikken underordnet?

Der er få dele af vores kirkeliv, der bliver diskuteret så meget som musikken. Alle har en mening om det, og alle mener, at det netop er deres mening, der er den rigtige. Hvis man så kan få Bibelen eller Ellen White til at støtte ens holdninger, er det endnu bedre.Men jeg mener trods alt, at der må være vigtigere ting – musikken er underordnet. Det kan være lige meget, hvilken musik vi hører og hvilken musik, vi bruger i kirken.

Det er naturligvis ikke, fordi jeg ikke sætter pris på musik. Det er heller ikke, fordi jeg ikke mener, musik har en virkning på dem, der lytter. Men det er trods alt ikke det væsentligste. Det må da være budskabet, der er det vigtige, når vi samles i kirken. Heldigvis kan budskabet underbyddes af gode salmetekster, og musik kan måske opbløde eller afbryde et arrangement, så man ikke falder i søvn for længe ad gangen.

Du vælger selv

Jeg mener, der er ét og kun et kriterum, musikken skal opfylde for at have sin berettigelse i kirken. Musikken skal kunne lede tanken hen på Gud. Når man kommer uden for gudstjenesten er det faktisk nok, at den ikke direkte leder tanken væk fra Gud. Forstået sådan, at det kun er dig selv, der vælger hvad, du vil tænke på. Og selv de mest højkirkelige salmer eller de fedeste lovsange kan ikke tvinge dig til at tænke på noget som helst. Ofte tænker vi ligefrem så meget på, at vi ikke bryder os om musikken, at vi glemmer at tænke på Gud.

Lirekassemusik

Man kan høre mange argumenter for og imod de forskellige musikformer. Mange er givetvis gode. Et af de bedste argumenter mod at bruge rytmisk musik i kirken, at nogle få associationer til den tidlige rock’n’roll og dermed en livsførelse, der gik op i sprut, stoffer og sex. Når jeg hører og spiller rytmisk musik, får jeg ikke de associationer. Til gengæld er der visse salmer i vores salmebog, der får mig til at tænke på en gammel vagabond, der står på gågaden med sin lirekasse og sin bajer. Og for at forsøge at undgå sådanne forvekslinger er det vigtigt, at de tekster, man bruger i kirkelig sammenhæng ikke omhandler livssyn, vi ikke kan stå inde for. Man skal selvfølgelig ikke opfordre til druk og hor i kirken. Men så længe teksterne er nogenlunde religiøse eller der er tale om instrumentalmusik, burde musikken være acceptabel.

Et andet argument er, at teksten har mere indhold i en salme end i en moderne sang. Det er jeg helt enig i, men for dem, som ikke har fået salmerne ind med modermælken er de simpelthen ofte uforståelige. Så er det trods alt bedre at synge to linier, man forstår og gentage dem 20 gange end at synge 40 linier, man ikke forstår. Men dette er et spørgsmål om tekster, ikke om musik. I bund og grund vil alle argumenter jo være overflødige, hvis vi sørger for at tænke på Gud, og ikke tænke på musikken.

Det bringer os til, at det hele faktisk handler om smag. Vi kan finde mange gode bibeltekster at slå hinanden i hovedet med, og vi kan prøve at overbevise os selv om, at der er både teologiske og videnskabelige argumenter for vores personlige holdning. Men i bund og grund handler det hele om, hvad vi selv synes om. Og det gør os da heller ikke til dårligere mennesker, at vi har en smag. Og smag skal respekteres – både den ene og den anden vej. Det betyder, at man da synger flest af de sange, som flertallet ønsker. Der er ingen, der tvinger os til at synge salmer på et ungdomsstævne, hvis vi ikke vil. Og der er heller ingen, der med vold og magt vil udbrede de moderne ”overheadssange” til en menighed, der helst vil synge salmer. Men man bør i menigheden så vidt muligt tage hensyn til alles smag, både unge og ældres. I den sammenhæng der det desuden vigtigt ikke at generalisere; det er f.eks. langt fra alle unge, der er udelt begejstrede for gospelmusik.

Smertetærskel

Der er forskel på, hvad vi hører i hjemmet og i kirken. Vores personlige smertetærskler går vidt forskellige steder. Der er elementer i min pladesamling, som jeg har det fint med at høre selv, men som jeg ikke mener sømmer sig i kirken. Fordi der er andres smag at tage hensyn til, og fordi vi alle har en opfattelse af, hvad der er kirkemusik.

Omend jeg forsøger at være alsidig, har jeg også selv min smag. Jeg holder f.eks. utrolig meget af salmer, og føler jeg går glip af noget, hvis jeg er til gudstjeneste, uden at man synger et par gode danske salmer med orgelspil til. Og jeg kan godt lide stilen til en helt almindelig gudstjeneste i Folkekirken. Men min musiksmag er hverken værre eller bedre end alle andres. Og i praksis skal man som i alt andet i livet tage hensyn tilsine omgivelser. En gruppe kan helhjertet synge en let rytmisk sang med kristent indhold og få et halvt adventistsamfund på nakken. Eller en person kan spille en sang af Metallica forklædt som orgelpostludium uden at forsamlingen får ondt nogen steder af det.

Nok er nok

Vi bør alle sammen tage hensyn. Musikerne og menighedens ledelse bør tage hensyn til menigheden og tilhørerne ved at vælge og fremføre musik, som flertallet bryder sig om, dog uden at overse væsentlige mindretal. Men samtidig bør de musikinteresserede i menigheden også tage hensyn til, at andre måske har en anden smag, end de selv har. Desuden sidder der måske nogen, der ikke går så meget op i musik og er dødtrætte af diskussioner frem og tilbage, om hvorvidt man nu skal blive ”forarget” over det ene eller det andet. Også dem skal der tages hensyn til ved, at vi ikke overdriver unødige debatter om, hvilken musik, der er sømmelig. Fordi mange mennesker holder af musik, er der ikke ensbetydende med, at musik og koncerter nødvendigvis er den mest effektive form for mission. Ofte er det vigtigere at tale til intellektet end til følelserne. Og uanset hvad man så kan synes, er også det et udryk for, at musikken er underordnet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.