Saved!

Da jeg første gang hørte om filmen Saved!, vidste jeg, at den måtte jeg se. Filmen foregår på en kristen High School et sted i USA, hvor hovedpersonen er en pige, der bliver gravid og må opleve sig udstødt af sine ”frelste” venner. Og da jeg ligesom mange af UA’s læsere har gået på Vejlefjord, tænkte jeg, at det ville være sjovt at se en teenage-film, som foregår i et miljø, der kunne minde lidt om min egen gymnasietid.

Det ved jeg nu alligevel ikke, om det gør. For lad mig understrege, at Saved! primært er en film om kristne, og ikke for kristne. Og som romantiske teenagekomedier (måske Hollywood-film i det hele taget) er, så bliver alt overdrevet. Til tider bliver det næsten klamt, bl.a. at alle på skolen er praktiserende kristne og stort set ikke taler om andet end bønnemøder, missionsrejser osv. Altså alle på nær de tre personer, man som publikum må sympatisere med – en jøde, en ateist og altså hovedpersonen Mary.

Karikaturerne er også det, der giver filmen sin styrke. For de polerede genfødte har tilsyneladende løsningen på alle problemer. Lige indtil det går galt. Så er det lige pludselig de i denne sammenhæng skæve eksistenser, som tør tænke dybere og acceptere, at alt ikke er lutter lagkage og halleluja.

Saved! er på mange måder en rigtig sjov film, hvis man ikke er bange for at blive udfordret med andres stereotype billeder af genfødte kristne. Men den stærke satire giver desuden faktisk stof til eftertanke. For der gøres ikke grin på bekostning af kristendommen som sådan; snarere visse kristnes fejltolkninger af evangeliet. Er vi selv skyldige i at være bedrevidende og ”frelste”? Hvordan ville vi reagere? Og filmen slutter da også med den rammende kommentar fra hovedpersonen: ”What Would Jesus Do?”

Det kan måske ikke overraske, at Saved! fik en forholdsvis kort levetid i de danske biografer, men den bør kunne findes på DVD hos velassorterede udlejninger.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.