Hovedet på bloggen

Fænomenet blogging har været nogle år undervejs, men har på det seneste også bredt sig til familien Danmark. Et forsøg på et overblik.

Har du nogen sinde drømt om at være journalist? At have din helt egen klumme? At kunne invitere hele verden på kaffe til en fornuftig snak om fælles interesser? At kunne dele dine tanker om livet og verden med ligesindede? At skrive en dagbog, som venner og bekendte kan følge med i? At blogge er både mere og mindre end dette.

Ordet blog kommer fra engelsk og er en forkortelse af weblog, der groft kan forklares som en journal på internettet. Ejeren af en blog skriver indlæg, og læseren (alle os andre) har mulighed for at kommentere på det skrevne, og evt. linke til det fra vores egen blog.

En ny genre

Det er nok en overdrivelse at sige, at blogging vil revolutionere verden. På den anden side må det anerkendes som en betydelig faktor i samfundet, hvor der i dag skønnes at være mere end 70 mio. blogs på verdensplan. Desuden må blogs betragtes både som et selvstændigt medie og en ny genre.

Et blog-indlæg er lige så forskelligt fra en avisartikel, som Adventnyt er forskelligt fra en sabbatsskoleklasse. Elementerne er velkendte, men muligheden for at kombinere forskellige medietyper, samt blandingen af personlig/offentlig og monolog/dialog er unik.

Som ved andre medier er der et utal af anvendelsesmuligheder. Blogging fik sit folkelige gennembrud især som politisk medie i USA i begyndelsen af dette årti. Nogle blogs fokuserer på et bestemt emne, f.eks. politik, religion, rejser, eller teknologi, mens andre er næsten udelukkende personlige dagbøger. De fleste er dog en blanding af personlige oplevelser og holdninger til ting, der optager en. Du bestemmer selv.

For alle

Det er nemt at komme i gang med at blogge, og det koster ikke noget. Vi ser i disse år, at internettet domineres mindre af kommercielle interesser og i stedet for alvor begynder at leve op til sit potentiale som netværk mellem mennesker.

Blogging er nemlig ikke i først omgang for nørderne, som kan finde ud af alt det tekniske. Der er slet ikke så meget at finde ud af – i stedet er det for dem, der har noget på hjerte (selv om denne artikels forfatter måske hører til begge grupper).

Det er jo hyggeligt, at man kan dele sine tanker med hele verden, men gider de egentlig at læse dem? Her har emnevalget selvfølgelig betydning. Hvis du primært skriver om din familie og din sommerferie, vil det nok kun være folk der kender dig godt, der gider læse. Hvilket kan være fint, hvis det er målet. Hvis du derimod skriver om ting, som du mener en bredere læserskare har glæde af, er netværk nøgleordet.

Netværk

En blog står aldrig alene, men indgår i netværk med andre blogs og bloggere. Det sker på forskellige måder; det er f.eks. almindeligt at have en ‘blogroll’ – en liste over andre blogs, man læser. Men måske er det vigtigste element muligheden for at skrive kommentarer til alle indlæg og derved komme i dialog med forfatteren.

Ved selv at kommentere andre blogs har du mulighed for at lære nye mennesker at kende og tiltrække dem til din egen blog. Det er ikke ualmindeligt, at indlæg på én blog kan sætte tankerne i gang hos andre og medføre en række indlæg andre steder.

Kristne bloggere

Hvad betyder fænoment så for os som kristne? Umiddelbart noget af det samme som for resten af samfundet; nemlig et potentiale for øget demokratisering og netværksdannelse.

Teknologien giver samtalen bedre vilkår, idet det er lettere at komme i kontakt med folk med samme interesse og livsanskuelse. Om det også vil føre til øget tolerance er for tidligt at spå om, men i hvert fald er det nemmere at få adgang til at høre andres synspunkter og derved udvikle sine egne.

Blogging betyder også – i forlængelse af mediehistorien i øvrigt – at det er sværere at holde ting skjult fra offentligheden. Denne udvikling behøver ikke være entydigt god eller dårlig, men det er en realitet vi også som kirke og som kristne må forholde os til. Helt konkret har der været overvældende interesse for blog-indlæg om forårets økonomiske krise i Adventistkirken og generalforsmlingen i maj – både på undertegnedes og andres blogs.

Religionsmøde

Om blogging stadig er aktuelt om bare fem år er ikke til at sige nu. Men i dag er det i hvert fald blevet et væsentligt medie og en måde at udtrykke sig på for nogle mennesker.

Fra en kristen synsvinkel ser jeg to oplagte potentialer i blogs. Det ene som en måde at give udtryk for sine tanker og frustrationer omkring sin tro på over for andre troende og derved kunne støtte hinanden i vandringen med Gud. Det andet som evangelisation: din blog er et visitkort over for verden, og venner og kolleger, der læser med, kan herved på en ikke-påtrængende måde få et lille indblik i, hvad troen betyder for dig.

Kun fantasien (og tiden) sætter grænser, så kom bare i gang med at blogge. Jeg glæder mig til at læse med.

Ekstra materiale

Kom i gang med at blogge

Hvis du har noget på hjerte, er det nemt at komme i gang med at blogge. Der findes adskillige gratis udbydere af blogs, hvor de mest anvendte er:
www.wordpress.com
www.blogger.com
www.livejournal.com

Kom i gang med at læse blogs

Hvis du vil følge med i mere end blot et par stykker, er teknologien RSS en uundværlig hjælp. Den hjælper dig til holde øje med, hvornår der kommer nyt indhold, og du behøver derfor kun at kigge ét sted. Nyere browsere har RSS-funktioner indbygget, men web-baserede tjenester kan også anbefales, især www.bloglines.com og www.google.com/reader.

Udvalgte adventisters blogs

Lasse Bech   http://lasse-bech-blog.blogspot.com/
Kenneth Birch   http://www.kennethbirch.com/
Niels Christiansen  http://tvesok.wordpress.com/
Lars Dorland   http://dorlandmind.wordpress.com/
Flemming Pedersen  http://fle3ming.wordpress.com/
Torsten Pedersen  http://nondenialdenial.blogspot.com/
Peter Roennfeldt  http://www.newchurchlife.com/

6 thoughts on “Hovedet på bloggen”

  1. Nydelig lille intro til blog-verdenen. (Skal jeg jo sige, når du nu inkluderede min blog 😀 ) Frustrerede det dig ikke, at du ikke kunne linke fra teksten, fordi det var til papir? Sådan havde jeg det i hvert fald med job-ansøgninger inden sommeren.

    Sociologisk interessant, om artiklen resulterer i mange kommentarer til sig selv herinde på bloggen.

  2. Tak, Niels. Jo, sådan er det nu en gang – man begrænses af mediets muligheder. Så ja, det bliver spændende at se, hvor mange der rent faktisk finder vej herind, fordi de har læst artiklen (velkommen skal I være).

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.